YEŞİL DURSUNBEYİMİZE VE KÖYLERİNE HOŞGELDİNİZ; __________________

,,

4 Kasım 2009 Çarşamba

Dursunbey Tarihi

google_protectAndRun("render_ads.js::google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);
DURSUNBEY TARİHİ
Roma Uygarlığı döneminde Dursunbey civarına ABRİETTENE adı verildi. Abriettene bölgesinde merkez olan Dursunbey'in ismi de Hadrianeia idi. Hadrianeia (Dursunbey) Romalılar döneminde önemli para basım yerlerinden biri idi. Roma İmparatorları döneminde başta Hadrian, Antonius, Pivs, Faustina, Marcus Aurelius, gibi önemli imparator ve komutanlar isimlerini ve resimlerini taşıyan bakır ve gümüş paralar darb ettirmişlerdir. Bu isimlerin bazıları imparator veya eşleri, bazıları ünlü kumandanlar veya yüksek seviyedeki memurlardır. Hadrianeia ismi ünlü Roma İmparatoru Hadrian'dan gelmektedir. 24 Ocak 76 yılında doğup, 10 Haziran 138'de Roma'da ölen Hadrian'ın uzun ismi "Publius Aelius Hadrianus Traian Caesar Augustus Meidas'dır. Mezarı Roma'dadır. İmparator Hadrian Milattan sonra 117-138 yılları arasında 21 sene imparatorluk yaptı. Barışı ve Sanatı seven bir imparator olarak halk tarafından çok sevildi. İmparator olarak Anadolu'ya yaptığı geziler halkı ve yöneticileri çok etkilendiği için hemen hemen Anadolu'nun her tarafında onun adına kentler kuruldu, anıtlar yapıldı, tapınaklar inşa edildi. Dursunbey yöresine verilen "Hadrianeia" ismi de büyük olasılıkla onun şerefine kurulan bir şehir olduğunu göstermektedir. Hadrianeia şehrinin Milattan sonra 131-132 yıllarında kurulduğu tahmin edilmektedir.
DURSUNBEY İSMİNİN KAYNAĞI
Bu Konuda iki farklı görüş bilinmektedir; Bugün Dursunbey ismini taşımakta olan ilçenin eski ismi "Balat" tır. Balat ismi Anadolu'nun birçok yerinde bulunan bir isimdir. Osmanlı arşiv ve belgelerine göre şehir Oğuzlar’ın Üçok Soyundan, Kayı Boyundan olan Balat Türkmenleri tarafından kurulmuştur. Aynı Yörüklerin başka bölgelere de yerleşip oymak adını yerleşim yerlerine vermiş olduğu kabul edilebilir. Dursunbey Askerlik Şubesinde uzun yıllar vazife gören emekli Ali TEZCAN beyin anlattığına göre Balat Türkmenleri buraya geldiklerinde Dursunbey'e Oba Beyi olan Dursun Ağa yerleşmiş, 10 km mesafedeki İğdiş bölgesine de Selim Ağa yerleşmiş ve bu bölgenin adı da daha sonra Selimağa şeklinde değiştirilmiştir. 1918'de Nahiye İlçeye dönüşünce Dursunbey Nahiye heyetinin önerisiyle Balat Türkmenlerinin Önderi Dursun Ağa'nın adına izafeten ilçenin ismi Dursunbey yapılmıştır. Aynı şekilde İlçeye bağlı Gökçedağ nahiyesinin eski ismi İnegöllüler iken çevrede bulunan Gökçe Dağın ismini nahiyeye verilmiştir.
Bir başka kaynakta ise Dursunbey isminin menşeinden şu şekilde bahsedilmektedir; Osmanlı Devleti zamanında İkinci Osmanlı Padişahı Orhan Gazi, Kendine bağlı Sancak Beyi Emir Dursun'u buraya komutan olarak atamış; İlçeye Emir Dursun'a izafeten DURSUNBEY denmiştir. İlçemizde ilk imar faaliyetleri onun zamanında başlatılmıştır. Dursunbey, Kurtuluş Savaşı sırasında düşman işgaline uğramış, 3 Eylül 1922 günü kurtarılmıştır.
Dursunbey İlçesinin tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla beraber yapılan antik çalışmaların bulguları neticesinde çok eski bir yerleşim merkezi olduğu bilinmektedir. Dursunbey'in tarihi Lidyalılar'a kadar uzanmaktadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dursunbey Belediye Başkanının Çalışmalarından Memnunmusunuz?

YÖNETİCİ MAİL:h.simal25@gmail.com

sitemizi nasıl buldunuz

Devlet Hastanesi Randevu Al

Randevu Telefon : (0266) 662 50 71