YEŞİL DURSUNBEYİMİZE VE KÖYLERİNE HOŞGELDİNİZ; __________________

,,

5 Kasım 2009 Perşembe

Meşhur Kereste

DURSUNBEYİMİZİN DÜNYACA ÜNLÜ EN KALİTELİ KERESTESİ






Dursunbey İlçesi Türkiye’mizin KERESTE BAŞKENTİ olarak bilinmekte ve nitelendirilmektedir. Ülkemizin en kaliteli ve verimli ormanları Dursunbey de olduğu için Türkiye’de iki orman işletme müdürlüğüne sahip tek ilçedir. Bu iki işletme AMANEJMAN planına göre yıllık 100-120 bin m3. Orman emvali üretmektedir. Kesilen her ağacın karşılığı dikilmektedir. Yıllar önce dikimi yapılan ağaçlar bile dönüşümlü olarak üretime başlamıştır. İlçe sınırlarında yaklaşık 500-550 yaşlarında ağaçlar bulunmaktadır.



İlçemizin gelir kaynaklarının başında Orman ürünleri gelmektedir. Yan ürünleri ile birlikte bu işten ekmek yiyen takriben 1500-1600 kişi bulunmaktadır. Ağaç sektörünün kullanım alanı azaldıkca haliyle bu sayı gün geçtikçe azalmaktadır.



Yaklaşık 9-10 bin m2.lik Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Kerestecilik sektöründe yıllık 350 ila 400 bin m3. Orman emvali işlenmektedir. Bunun % 40 ithal, % 60 da yerlidir. Türkiye’nin dört bir tarafından Orman emvali gelir, işlenerek yine yurdun dört bir tarafına dağılmaktadır. Dört firma Rusya dan, orman emvali getirmekte ve iç piyasa ihtiyacını karşılamaktadır. Bunun yanı sıra iki Kereste şirketimiz de Rusya ya kereste fabrikası kurarak ülkemizin dört bir tarafına ve ilçemize mamul orman emvali sunmaktadır.



Bu kadar geniş kapsamlı bir sanayi sitesini bir çatı altında toplamak için 1990 yılında DURSUNBEY KERESTECİLER, İMALARCILAR VE AMBALAJCILAR DERNEĞİ kurulmuştur. 157 aktif üyenin kayıtlı olduğu Dernek, Kerestecilerinin sorun ve isteklerini tek ağızdan dile getirmekte ve çözüm yolları aramaktadır. Aynı zamanda, üyelerden alınan aidat ve bağışlarla, ilçemizin acil ve önemli ihtiyaçlarına da maddi, manevi destek vermektedir.



Sanayi sitemizde işlenen tüm orman ürünleri hiçbir şekilde zayi olmadan değerlenmektedir. Bir Tomruktan 6-7 kalem malzeme tedarik edilmektedir. Odun ve Talaşı, sunta fabrikalarına gönderildiği gibi, birçok bölgeye de yakacak olarak arz edilmektedir. Kalan diğer mamulleri de, kapı-pencere yapımında, Rabıta(döşeme),lambri, inşaatlık, kiremit altı gibi yerlerde kullanılmaktadır.



Dursunbey ALAÇAM dağlarının Çamları, yükseklik ve toprak yapısı itibariyle olsa gerek, çok kalitelidir. Bir çok firma ve tüketici özellikle talep etmektedir. İşleme ve renk bakımından çok hoş olduğu için marangozların da tercihidir. Sahil bölgelerinde özel mekanlarda kullanılmaktadır
www.kerestecilik.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dursunbey Belediye Başkanının Çalışmalarından Memnunmusunuz?

YÖNETİCİ MAİL:h.simal25@gmail.com

sitemizi nasıl buldunuz

Devlet Hastanesi Randevu Al

Randevu Telefon : (0266) 662 50 71