YEŞİL DURSUNBEYİMİZE VE KÖYLERİNE HOŞGELDİNİZ; __________________

,,

5 Kasım 2009 Perşembe

Dursunbey EkonOmisi

DURSUNBEWYİMİZİN EKONOMİSİ HAKKINDA GENEL BİLGİİlçe çeşitli maden

rezervlerine sahiptir. Bunların başında; kömür(linyit), traverten mermeri(Arizona Kırmızısı, Verona Beyazı), kurşun, krom, magnezit, çinkolu kurşun başlıcalarıdır.

İlçe toprakları çok engebeli ve verimsiz olduğu için tarımsal faaliyetler geniş araziler üzerine kurulmuştur. İlçede toplam 23.901 ha. tarım arazisi bulunmaktadır. Kuru tarım ürünlerinden; buğday, arpa, çavdar, yulaf, mercimek ve nohut, meyve üretimi olarak en çok elma üretilmektedir.

Hayvancılık yönünden 18.000 Büyükbaş, 60.000 Küçükbaş ve 177.000 kanatlı mevcuttur. Koyun yetiştiriciliği önemlidir.

Karaçam ormanları, su kaynakları, mesire yerleri meşhurdur. Eko turizm potansiyeli yüksektir. Suçıktı memba suyu ve saz çayırı yaz aylarında bir gezi ve dinlenme yeridir. Alaçam ormanları içinde
Yayla, Bebek, Gölcük, Hacıkerim bölgeleri başlıca kamp ve dinlenme yerleridir.


MADENCİLİK



İlçemizde Kavacık civarında Şen Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi grubu tarafından Odaköy civarında açık ve kapalı işletme usulü ile yıllık 130.000 ton kömür üretilmiş ve bunun tamamının satışı yapılmıştır. Şirkette ortalama 200 kişi istihdam etmektedir.



Piriştine Madencilik-Nakliyat-Hafriyat Ticaret Limited Şirketi tarafından Hamzacık civarında açık-kapalı işletme usulüyle yıllık 40.000 ton kömür üretilmiş, şirkette ortalama 100 kişi istihdam edilmektedir.



Şahmetal Madencilik Ticaret Limited Şirketi tarafından Çakırca civarında açık, kapalı işletme usulüyle yıllık 80.000 ton kömür üretilmiş ve 100 kişi istihdam edilmekte olup, kömürlerin satışı Balıkesir, Dursunbey, Kepsut, Susurluk, Bigadiç, Bandırma, Karamürsel, Eskişehir, Bursa, İnegöl, Karacabey, Mustafa Kemalpaşa, Turgutlu, Salihli, Konya, Karamanlar, İzmir gibi yerleşim yerlerinde 50 Kamyon ile nakledilmektedir. Türkiye çapında Kavacık Sektörü diye kabul edilen kömür havzası görünür rezerv 15.000.000 tondur. Bu işletmelerde üretilen kömürler 4000-5500 Kcal/kg dır. Kükürt oranı düşük olduğu için çevre kirliliği yaratmayan bir kömür cinsidir.



Gökçedağ Bölgesinde Emeksiz ve Hindikler Köylerinde traverten mermeri üretilmekte olup (Arizona kırmızısı, Verona beyazı ), 200 kişi istihdam edilmektedir. Yılda 25.000 m3 üretim, 360.000 m2 işleme yapılmakta %95 ‘i ihraç edilmektedir.

SÜT SIĞIRCILIĞI





İlçemizde 7471 adet işletmede bulunan 30.700 adet büyükbaş hayvan varlığının büyük çoğunluğu (%85) süt sığırlarından oluşmaktadır. İlçemiz genelinde süt sığırcılığı için tavsiye edilen Siyah Alaca Irk olan (Holştayn ve Holştayn Melezi) hayvan sayısı 4923 adet işletmede 25.000 civarında olup, halen sağmal olarak süt sığırcılığı yapılan 14.268 adet sığır potansiyeli bulunmaktadır. İlçemizde günlük miktar olarak 105 ton süt üretilmektedir. Üretilen sütler şirketler vasıtası ile değerlendirilmekte olup günlük olarak Yörsan:35 ton, Yakut Süt:15 ton, Ülker Süt:15 ton, Kay Süt:20 ton, Selimağa(Mandıra):5 ton, Sütaş 10 ton süt toplamaktadırlar. 5 ton civarında da yetiştiricilerimizin kendilerinde değerlendirdiği, tükettiği kayıt altında olmayan süt üretimi söz konusudur.



Yetiştiricilerimizin ürettiği sütler İlçemizdeki 100 civarındaki süt taşıyıcı tarafından süt güğümleri ile süt soğutma merkezlerine taşınmaktadır. Bu soğutma merkezlerinde toplanan sütler firmaların frigorifik(soğutucu) araçları ile süt işleme tesislerine gönderilmektedir. İlçemizde halihazırda faaliyet gösteren 12 adet süt soğutma merkezi bulunmaktadır. Bu merkezler ve kapasiteleri;



Adı-Soyadı Çalıştığı Firma Adres Tank Kapasitesi

1-İbrahim Ethem KORKUT Sütaş Kuyualanı Mevkii 10 ton

2-Şahin DÖNMEZ Sütaş Üç Eylül Mahallesi 6 ton

3-Nadir KOÇ Ak Gıda Karıncalı Mevkii 10 ton

4-Yörsan Yörsan Çamköy Altı 25 ton

5-Kemal AYHAN Kay Yatılı Bölge İlk.Öğr.Ok.Karşısı 6 ton

6-Şabanlar Koop. Yörsan Şabanlar Köyü 5 ton

7-B.Akçaalan Koop. Ülker B.Akçaalan Köyü 5 ton

8-Ak Gıda Ak Gıda Göbül Köyü 1 ton

9-Ak Gıda Ak Gıda Sağırlar Köyü 2 ton

10-Hüseyin ÇİMEN Yörsan Karagöz Köyü 2 ton

11-Hamzacık Tar.Kalk.Koop. Yörsan Hamzacık Köyü 3 ton

12-Kavacık Tar.Kalk.Koop. Kay Kavacık Köyü 6 ton



Hacıömerler Köyü yolu üzerinde kurulu bulunan Yakut Süt Tesisi günlük 20 ton süt işleme kapasitesine sahiptir.(2007 yılında Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi çerçevesinde yapılmıştır.) Selimağa Köyünde bulunan Konak Mandırası ise günlük 5 ton süt işleme kapasitesine sahiptir.

İlçemizde kurulu bulunan Süt Üreticileri Birliğine üye 1500 yetiştiricimiz, Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine ise 300 civarı süt sığırı yetiştiricimiz üye olmuştur. Birlikler konusunda bilgilendirme çalışmaları devam etmektedir.

Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerimizden Şabanlar Köyü Kooperatifi 2006 yılında 66x2 süt sığırcılığı, B.Akçaalan Köyü 2007 yılında 100x2 süt sığırcılığı projesi uygulamıştır. Bu köylerimizde hayvan sayısı dolayısıyla süt üretimini artırmış hem de proje kapsamında süt soğutma merkezleri kurulmuştur.

2008 yılında M.Taşkesiği, Selimağa ve Durabeyler Köylerimizde 100x2 süt sığırcılığı projesi programa aldırılmış, dolayısı ile proje kapsamında bu köylerimize de süt soğutma merkezi kurulumu kısa zamanda tamamlanacaktır.

Odaköy’de süt soğutma merkezinin binası yapılmış olup, alet-ekipman alımı aşamasındadır. Güğü Köyü Kooperatifi tapulandırma işlemlerinin kesinleşmesini beklemekte olup, Bu köyümüzde de 100x2 süt sığırcılığı projesi uygulamaya konulacaktır. Bu konuda İlçe Tarım Müdürlüğümüz ile koordineli olarak çalışılmaktadır.



Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığınca 2007 yılında 16 muhtaç aileye 32 adet gebe düve dağıtılmıştır.

Güç Birliği Şirketi 2008 yılı Ağustos ayı itibari ile 250 adet büyükbaş hayvan ile süt sığırcılığına başlayarak,1000 baş süt sığırı hedefi ile İlçemiz için örnek bir süt sığırcılığı işletmesi olacaktır.



SÜT SIĞIRCILIĞINDA ACİL OLARAK YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER



-Gökçedağ bölgesinin İlçe merkezine çok uzak olması ve üretilen sütlerin iptidai şartlarda taşınması nedeni ile acilen bir süt soğutma merkezinin kurulması,

-Boyalıca-Sakız Köyü yol ayrımına aynı gerekçe ile süt soğutma merkezinin kurulması,

-Süt toplama işleminin süt güğümleri ile değil, süt soğutma merkezlerinin sayılarının arttırılarak bu merkezlerde toplanması, güğümler ile toplama işine en azından uzak mesafeler için izin verilmemesi,

-100x2 süt sığırcılığı(yeni adıyla en az 50x2) projesinin İlçemiz genelinde daha çok yaygınlaştırılması, İlçemizde kurulu bulunan 30 civarındaki Tarımsal Kalkınma Kooperatifine bu projenin uygulanması, bu sayede yeni süt soğutma merkezlerinin kurularak sütte gerekli hijyen ve kalitenin sağlanması,

-Gökçedağ ve Boyalıca Köylerinde acilen kurulması gerekli süt soğutma merkezlerinin Süt Üreticileri Birliğine kurdurulması, gerçekleşmez ise ilgili muhtarlıklar ve süt toplayıcılarının Bakanlığımız desteklemelerinden yararlanılarak birlikte kurmalarının sağlanması,

-Süt toplama işlemleri ve yem getirme işlemlerinin tamamen Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri üzerinden sağlanması, bu kooperatiflerinde soğutma sistemli araçlarla sütleri toplamasının sağlanması gerekmektedir.

- Aile işletmeleri tarzındaki süt işletmeleri genellikle küçük ölçekli olup ailenin süt ve süt ürünleri ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. İlçemizde orta ve büyük ölçekli modern süt sığırcılığı işletmelerinin sayısı oldukça az, küçük ölçekli aile işletmelerinin sayısı daha fazladır. Kaliteli ve kontrollü süt elde edebilmek için modern ve büyük ölçekli işletmelerin çoğalmasına ihtiyaç vardır.
www.dursunbey.gov.tr

1 yorum:

  1. http://TopBacklinks.blogspot.com Backlink Al siteni Googlede 1 Numara Yap Bedava Trafik Sagla Hit Kazan

    YanıtlaSil

Dursunbey Belediye Başkanının Çalışmalarından Memnunmusunuz?

YÖNETİCİ MAİL:h.simal25@gmail.com

sitemizi nasıl buldunuz

Devlet Hastanesi Randevu Al

Randevu Telefon : (0266) 662 50 71