YEŞİL DURSUNBEYİMİZE VE KÖYLERİNE HOŞGELDİNİZ; __________________

,,

21 Mart 2010 Pazar

HABERLER



Türkiye Maden Mühendisleri Odası (TMMOB) Balıkesir Temsilcisi Metin Yılmaz, Yapılan İstatistiklerde Son Yıllarda Özellikle Madencilik Sektöründe Meydana Gelen İş Kazalarında Belirgin Bir Artış Yaşandığını Söyledi. Yılmaz, Kömür Madenciliği Yapılan Bölgelerdeki Sağlık Kuruluşlarında Mutlaka Yanık Üniteleri Kurulması Gerektiğini Dile Getirdi.
Türkiye Maden Mühendisleri Odası (TMMOB) Balıkesir Temsilcisi Metin Yılmaz, yapılan istatistiklerde son yıllarda özellikle madencilik sektöründe meydana gelen iş kazalarında belirgin bir artış yaşandığını söyledi. Yılmaz, kömür madenciliği yapılan bölgelerdeki sağlık kuruluşlarında mutlaka yanık üniteleri kurulması gerektiğini dile getirdi.

Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de bulunan bir maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu 14 işçinin hayatını kaybettiğini, 17 işçinin de yaralandığını belirten Yılmaz, olayın ardından sektördeki iş güvenliğinin yeniden gündeme geldiğini kaydetti. Madencilik sektörünün, bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetimi gerektiren dünyanın en zor ve riskli iş kolu olduğuna dikkta çeken İl temsilcisi Metin Yılmaz, "Maden kazaları incelendiğinde teknik, sosyal, ekonomik, eğitim, planlama, denetim sorunları vb. pek çok nedeni olduğu görülmektedir. Özellikle 80'li yılların başından itibaren yapılan Özelleştirme, taşeronlaşma, rodövans gibi yanlış uygulamalar kamu madenciliğini küçültmüş, kamu kurum ve kuruluşlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikimini dağıtmıştır. Yoğun birikim ve deneyime sahip olan kurum ve kuruluşlar yerine üretimin, teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılması, buna ek olarak denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması iş kazalarının artmasına neden olmaktadır." dedi.

Sektörde karşılaşılan iş kazalarının önlenmesi için yıllardır oda olarak uğraş verdiklerini vurgulayan Yılmaz, sektörde ulusal düzeyde acil durum planı ve risk haritalarının çıkarılarak saha denetimlerinin bu doğrultuda yapılması gerektiğini dile getirdi. Son beş yılda 2 bin 500 maden mühendisine meslek içi eğitim hizmeti verdiklerinin altını çizen Yılmaz, "Madencilik sektörünün ayakta kalabilmesi için sektörel anlamda teşvik uygulamasının acilen başlatılması gerekmektedir. Madencilik sektörü de dahil olmak üzere, riskin yüksek olduğu bütün işyerlerinde işçi sayısına bakılmaksızın, iş sağlığı ve güvenliği kurullarının oluşturulması ve iş güvenliği mühendisi çalıştırma zorunluluğu mutlaka sağlanmalı. Ayrıca gerekli risk analizleri yapılarak işyeri güvenliğinin yeterliliği denetlenmeli, eksikliklerin giderilmesi için caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır." diye konuştu. (CİHAN) (Cihan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dursunbey Belediye Başkanının Çalışmalarından Memnunmusunuz?

YÖNETİCİ MAİL:h.simal25@gmail.com

sitemizi nasıl buldunuz

Devlet Hastanesi Randevu Al

Randevu Telefon : (0266) 662 50 71